Waarom is het nuttig de onderbenen van een paard met koud water te koelen?

Tijdens de arbeid zal het gewicht van het paard steeds weer neerkomen op de pezen en gewrichten van het onderbeen. Er worden daarbij allerlei stofwisselingsproducten gevormd en soms zullen er ook hele kleine beschadigingen in het weefsel optreden.

Aangezien met name peesweefsel een slechte doorbloeding heeft, zullen de stofwisselingsproducten niet zo snel afgevoerd worden. Ook worden er niet zo snel bloedcellen aangevoerd die de beschadigingen herstellen.

Om de doorbloeding van het onderbeen van het paard te verbeteren is het verstandig de onderbenen van het paard na iedere training of wedstrijd enige tijd met koud water te koelen. Het onderbeen koelt dan af waardoor extra bloed aangetrokken wordt om het onderbeen weer te verwarmen. Daarbij worden tevens gewrichten en pezen weer in de oude staat gebracht.

Deze behandeling wordt uitgevoerd om te voorkomen dat de benen van het paard snel verouderen. In feite is het een herstellende en tevens preventieve therapie. Ook bij een blessure is behandeling met de Equine Legcooler zeer zinvol en aan te bevelen.

Aanbevolen behandelingsduur is 20 tot 30 minuten. Na het koelen de benen goed droog wrijven.

Schenk altijd voldoende aandacht aan iedere zwelling van de benen en het oplopen of warm worden van de pezen en neem bij een blessure contact op met de dierenarts

Karin Donckers:

De Equine Legcooler is een “Super Cool” koelsysteem,
te gebruiken bij alle paarden, zowel bij revalidatie
maar zeker ook preventief.

Boyd Exell:

Super blij met onze Equine Legcooler. Hij is efficiënt,
gemakkelijk in gebruik en bespaart tijd.